Puppy benodigdheden (alles wat je nodig hebt voor jouw eerste pup)
Bijna twee jaar geleden was het zover.. ik mocht mijn puppy ophalen! Wat een geweldige dag, maar ook spannend. Want had ik alle benodigdheden wel in huis gehaald? Door deze blog te lezen weet je zeker dat je alle essentiële puppy benodigdheden in ieder geval in huis hebt.
Als ik namelijk 1 ding heb geleerd is dat het helemaal niet erg is als je bepaalde dingen nog niet hebt aangeschaft. Er zijn zat spullen die ik later nog heb gekocht. Wel is het natuurlijk belangrijk om alle puppy spullen die essentieel zijn wel in huis te hebben voordat je kleine vriend komt.
Deze blog is onderverdeeld in drie delen:
- De puppy benodigdheden checklist
- De spullen die ik later nog heb aangeschaft
- De spullen die je wel kunt aanschaffen maar ik persoonlijk niet nodig vond
Samenvatting checklist
Heb je geen zin om de hele blog te lezen? Hieronder heb ik alvast alle puppy benodigdheden op een rijtje gezet, zodat je er snel doorheen kan scrollen als je wilt. Ben je benieuwd wat voor hondenspullen ik heb aangeschaft en waarom? Lees dan verder!
Essentiele benodigdheden
- Hondenbench
- Hondenmand/kleedje
- Puppyvoer
- Etensbak/drinkbak
- Snacks
- Tekentang
- Knuffel
- Puppy speelgoed
- Poepzakjes
- Riem
- Halsband
- Antivlooien & ontwormingsmiddel
- Borstel
- Beloningstasje
Later bijgekocht
De volgende spulletjes heb ik later bijgekocht omdat ik erachter kwam dat ze toch wel handig waren:
- HG nare geurtjes
- Naamplaatje voor aan halsband
- Drinkflesje
- Autodeken
- Hondenautogordel
- Tandenborstel en tandpasta (uiteindelijk bijna nooit gebruikt)
- Shampoo
- Fluitje
- Bewaarton voor voer
- Clicker
Spullen die ik niet nodig vond
- Nagelknipper (was niet nodig volgens de dierenarts)
- EHBO kistje
- Veiligheidsvestje
- Puppypads
- Oorreiniger
- Vijl
- Hondenreisbench
- Puppyren
Puppy benodigdheden checklist
Om een goede voorbereiding te treffen voor de komst van jouw nieuwe pup, is het handig om een lijst te hebben van alle spullen die je nodig hebt. Zeker als het je eerste pup wordt. Het wordt best een grote verandering en je wilt natuurlijk dat de pup zich snel op zijn gemak voelt. Het is dan ook belangrijk om jouw nieuwe aanwinst de eerste daagjes echt even te laten wennen. Hierdoor krijgt hij een goede start en dit is precies wat jouw puppy nodig heeft. Lees snel verder voor de checklist!
1. Bench
Een bench is misschien wel het allerbelangrijkste. Tenminste zo heb ik het ervaren. Deze raad ik ook zeker aan om te kopen voordat je je pup krijgt. Zo heeft hij gelijk een veilig plekje bij binnenkomst en voelt de pup zich sneller op zijn gemak. Maar er zijn best veel verschillende maten benches, dat het wellicht lastig is om te bepalen welke maat jij nodig hebt.
Blijft je hondje klein? Dan is het makkelijk en kun je gewoon een kleine bench kopen en houden tot wanneer je hem niet meer nodig hebt.
Wordt je hond groot? Dan is het een moeilijkere keuze. Zelf ben ik begonnen met maat S. Deze was eigenlijk nog steeds te groot, maar heb ik aan het begin onderverdeeld in twee delen. Waarom? Anders gaat hij in de bench zijn behoefte doen.
Omdat mijn hond redelijk groot werd (een Golden Retriever) heb ik hierna direct maat XL aangeschaft. En dit was eigenlijk een hele goede keus, omdat ik hierna dus niet nóg een andere bench heb moeten kopen.
Op basis van reviews en onze eigen ervaring hebben wij onderzocht wat de beste honden benches van 2024 zijn.
2. Hondenmandje/kleedje
Naast een bench had ik ook nog een los hondenkleedje erbij gekocht. Hier twijfelde ik aan het begin over. Maar uiteindelijk was het voor haar fijn om naast de bench ook nog een ander eigen plekje te hebben. Wel zou ik niet voor een te dure gaan, want de kans dat je pup hem kapot maakt is aanwezig. Je kunt er dus uiteraard ook voor kiezen om later pas een hondenmand aan te schaffen, als de pup uit zijn sloopfase is.
3. Puppyvoer
Ook niet geheel onbelangrijk: puppyvoer. Waarschijnlijk krijg je ook wat voer mee van de fokker. Maar als dit bijna op is, meng je dit met je eigen voer. Totdat het voer van de fokker op is. Kijk er trouwens ook niet raar van op als je pup de eerste dagen wat moeite heeft met eten. Een nieuwe omgeving is voor hem erg wennen en wanneer hij gewend is gaat hij ook beter eten.
Het is wel erg belangrijk om goede puppyvoeding te kopen en voor het goede hondenras (grootte). We raden ook aan om niet voor het goedkoopste hondenvoer te gaan. Vaak mist deze voeding bepaalde voedingsstoffen die juist belangrijk zijn voor jouw pup. Het is ook belangrijk om echt puppyvoer te kopen en geen voer voor volwassen honden. Hier zitten namelijk hele andere voedingsstoffen in.
Waar ik mee ben begonnen is het puppyvoer van ProPlan. Dit gebruik ik nu nog steeds en mijn hond vind dit heerlijk. Maar bijvoorbeeld merken zoals Royal Canin en Edgard & Cooper zijn ook goed.
4. Voerbak/drinkbak
Je hebt natuurlijk ook een voerbak en drinkbak nodig. Al wilde mijn pup de eerste weken of zelfs maanden (weet ik niet meer) helemaal niet uit zo'n grote ijzeren bak eten. Doodeng vond ze het. De eerste weken heb ik dus gewoon een ander bakje gebruikt.
5. Snacks
Snacks zijn ook belangrijk om in huis te hebben voordat je pup komt. Haal meerdere soorten beloningssnoepjes in huis zodat je af kunt wisselen. Hierdoor raakt je pup niet snel verveeld. En let er ook op dat je niet overdreven veel of ongezonde snacks geeft. Want niet alleen mensen worden dik van snacks...
Tip: leg als je jouw pup gaat halen wat lekkere snacks in de bench. Zo heb je een lekkere traktatie voor hem klaarliggen als hij thuis komt. Wellicht heeft hij hier al zin in :)
6. Tekentang
Ik kan me eigenlijk niet meer herinneren of ik een tekentang had gekocht voordat mijn pup in huis was. Het kan zomaar zijn dat ik die pas gekocht heb toen ze eenmaal een teek had. Maar deze zou ik zeker in huis halen voordat je pup er is. Hoef je ook niet te stressen als hij ineens een teek heeft.
7. Knuffel
Niets is zo fijn voor je pup als hij een knuffel heeft de in de eerste nachten dat hij in zijn nieuwe huis is. Je kunt er ook voor kiezen om een knuffel met hartslag te kopen. Hierdoor heeft je pup niet het gevoel dat hij de eerste nachten alleen is.
Helaas blijven die dingen niet lang heel. Zeker bij puppy's niet. Ik denk dat ik er inmiddels wel 15 gehad heb. En nog steeds heb ik geen goede kunnen vinden, dus als iemand de gouden tip heeft..
Tip: let er bij het kopen van een knuffel altijd op dat hij geen harde onderdelen heeft zoals plastic oogjes.
8. Puppy speelgoed
Haal wat speeltjes in huis voor de komst van je pup. Denk aan een balletje, trektouwtje, een Kong speeltje etc. Er bestaan trouwens ook leuke hondenpuzzels. Deze had ik zelf niet aangeschaft voor de komst van hond. Maar dit zou ik nu zeker wel doen. Ik kwam er zelfs na een aantal maanden pas achter dat ze überhaupt bestonden.
9. Poepzakjes
Poepzakjes; je kunt er niet genoeg van hebben. Een hond poept soms 3 keer per dag dus die poepzakjes vliegen er zo doorheen. Deze heb je dus zeker nodig.
10. Riem
Een riem moet je natuurlijk in huis hebben voordat je pup komt. Maar er bestaan zoveel verschillende soorten. Ga je voor een tuigje, korte hondenlijn, lange hondenlijn, rollijn?
Zelf begon ik met een korte hondenlijn en later heb ik nog een rollijn en aanleglijn erbij gekocht. Al snel heb ik een tuigje erbij gekocht omdat ik merkte dat dat echt beter was voor haar nek. De rollijn gebruik ik eigenlijk pas sinds een half jaar, omdat ik wilde dat ze eerst niet zou trekken aan de korte lijn.
Tip: in de dierenwinkel heb je veel meer keuze én kun je tips vragen aan de medewerkers!
11. Halsband
Uiteraard moet je ook een halsband in huis hebben. Maar welke maat moet je nemen? Dat wist ik ook niet. Ik had het dus op de gok gekocht. En ik had me hier zwaar in vergist, want de halsband die ik gekocht had bleek echt VEEL te groot te zijn. Haar nek paste er 3 keer in haha. Als ik nog een pup zou nemen zou ik twee verschillende maten halsbanden nemen. Een super kleine en een grotere. Deze heb je namelijk toch wel nodig.
12. Antivlooien en ontwormingsmiddel
Ook zeker iets wat je vooraf koopt om je zo goed mogelijk voor te bereiden; antivlooienspul & ontwormingsmiddel. Tot een half jaar moet je de hond hier elke maand voor behandelen, dus handig als je dit op tijd in huis hebt. En je hebt uiteraard geen zin in vlooien. Zelf gebruik ik altijd van het merk Frontline, maar hier lees je ook nog andere goede vlooienmiddelen voor honden.
13. Borstel
Een hondenborstel is ook een must-have om in huis te hebben. Het is namelijk belangrijk om de vacht van jouw pup klitvrij te houden. Zeker omdat een pup hieraan moet wennen, is het belangrijk om er op tijd mee te starten. Ik zou zeggen, laat je pup een dag of twee wennen en begin daarna al met het wennen aan het borstelen.
14. Beloningstasje
Super handig, een beloningstasje. Hoef je niet die vieze losse snoepjes in je zak te doen tijdens het uitlaten. Ik moet zeggen dat hij op een gegeven moment wel kwijt is geraakt en dat ik een beetje te lui was om een nieuwe aan te schaffen.
Later nog bijgekocht
Zoals ik aan het begin van deze blog al zei heb ik later nog een aantal spullen bijgekocht. Dit zijn geen essentiële spullen maar je kunt ze zeker alvast in huis halen als je een puppy krijgt.
- HG nare geurtjes
- Naamplaatje voor aan halsband
- Drinkflesje
- Autodeken
- Hondenautogordel
- Tandenborstel en tandpasta
- Shampoo
- Fluitje
- Bewaarton voor voer
- Clicker
Puppy spullen die ik niet nodig vond
- Nagelknipper (was niet nodig volgens de dierenarts)
- EHBO kistje
- Veiligheidsvestje
- Puppypads
- Oorreiniger
- Vijl
- Hondenreisbench
- Puppyren
Conclusie puppy benodigdheden
We hebben ons best gedaan om deze puppy lijst zo volledig mogelijk te maken. Mis je iets? Laat het ons vooral weten in de reacties! Dan zullen we de lijst aanvullen.
Misschien vind je dit ook interessant
Naast deze puppy benodigdheden checklist hebben we nog veel meer handige lijstjes online staan voor puppy's:
- Beste honden bench
- Beste puppybrokken
- Beste waterblazer hond
- Beste hondenfietskar
- Review Wooof hondenvoer