De top 5 beste hamsterkooi
Lisa
12/22/2023
11 min
0

De beste hamsterkooi van 2024

12/22/2023
11 min
0

Heb je net een hamstertje opgehaald en ben je op zoek naar de beste hamsterkooi? In deze blog vind je alle informatie die je nodig hebt om jouw kleine vriend te voorzien van alles wat hij maar wenst. Sommige mensen denken dat een hamster verzorgen erg makkelijk is. Hoewel een hamster zeker makkelijker is dan een hond of een kat, moet je alsnog op meerdere dingen letten. Zo ook voor de perfecte kooi. Want al is het beestje klein, hij moet alsnog voldoende leefruimte hebben.

In deze blog vind je de top 5 beste hamsterkooien met zijn kenmerken en voor- en nadelen. Daarnaast geven we je informatie over wat de beste goedkope hamsterkooi is en wat voor soorten hamsterkooien er zijn. Ook geven we je mee wat er in een ideale hamsterkooi moet, welke afmetingen gewenst zijn en hoe vaak je hamster uit zijn kooi moet. Laten we er snel induiken!

De beste hamsterkooien op een rijtje

Als eerste gaan we langs de top 5 beste hamsterkooien van 2024. Sommige van deze hamsterkooien zijn alleen voor dwerghamsters. Anderen zijn ook voor goudhamsters geschikt. Heb je geen tijd om deze hele blog door te lezen? Geen zorgen! Klik alvast op de linkjes in het rijtje hieronder om direct naar de webshops te gaan.

 1. Ferplast Hamsterkooi Jerry
 2. Savic Hamsterkooi Plaza 120
 3. Ferplast Hamsterkooi Karat 100
 4. Trixie Knaagdierenkooi Hout
 5. SAVIC Hamsterkooi HEAVEN METRO

Bij deze 5 hamsterkooien vertellen we je wat over de eigenschappen van de kooi. Ook de voordelen, eventuele nadelen en klantreviews nemen we mee. Zo kan jij de beste keuze maken voor jouw kleine vriend.

1. Ferplast Hamsterkooi Jerry

Ferplast is een bekend merk in het land van knaagdierkooien. Ze hebben een breed assortiment. Daarom zal het je vast niet verbazen dat er op nummer 3 van deze lijst ook een kooi staat van Ferplast. Maar we gaan eerst kijken naar de beste hamsterkooi van deze lijst: de Ferplast Hamsterkooi Jerry.

Deze hamsterkooi is van glas gemaakt en biedt veiligheid en goed zicht. Met afmetingen van 101,7 cm x 42,2 cm biedt hij een ruimte leefomgeving en ruimte voor beweging en speelgoed. De kooi combineert een glazen onderkant met een zwart metalen bovendeel. Dit ontwerp maakt het eenvoudig om schoon te houden. Het is ideaal voor een goudhamster en dwerghamster.

Klanten geven aan dat ze het duurzame en stevige ontwerp van deze kooi waarderen. Hoewel het wat hogere prijskaartje krijg je er een goede kwaliteit voor terug.

Voordelen

✔ Geschikt voor dwerghamsters en goudhamsters
✔ Duurzaam en stevig ontwerp

Nadeel

✖ Hoger prijskaartje

Ferplast Hamsterkooi Jerry

2. SAVIC Hamsterkooi Plaza 120

Ook van het merk SAVIC staat er naast deze kooi nog eentje in de top 5. De SAVIC Hamsterkooi Plaza 120 is een ruime kooi van 118 cm x 64,5 cm x 52 cm. Dit maakt hem de langste kooi van dit lijstje. Hier past dus ook zeker een goudhamster in. Deze is, net zoals de SAVIC hamsterkooi, gemaakt van een plastic onderbak en een metalen frame. Door een dikke laag bodembedekking in de onderbak te leggen, kan je hamsters zijn ondergrondse kamers graven. Daarnaast wordt hij geleverd met items als een voerbakje, drinkflesje, huisje en looprad.

Klanten geven aan dat de ze de grootte van de kooi enorm waarderen. Er is genoeg leefruimte voor de hamster. Ook de twee toegangsdeurtjes maken het handig om schoon te maken.

Voordelen

✔ Geschikt voor dwerghamsters en goudhamsters
✔ Grootste kooi uit dit lijstje

SAVIC Hamsterkooi Plaza 120

3. Ferplast Hamsterkooi Karat 100

En hier is de tweede Ferplast kooi! De Ferplast Hamsterkooi Karat 100 heeft een afmeting van 98,5 cm x 50,5 cm x 61,5 cm. Dit maakt hem net geschikt voor een goudhamster en natuurlijk de dwerghamster. Het is een stijlvolle, moderne kooi die een combinatie van glas en draad biedt. Deze structuur zorgt voor een goede zichtbaarheid en ventilatie. Hij is uitgerust met meerdere platforms en biedt voldoende ruimte voor beweging en rust. Daarnaast zitten er verschillende accessoires bij zoals een huisje, voederbakje, drinkflesje, een bruggetje en meer. De glazen onderbak zorgt ervoor dat je een dikke laag bodembedekking kan neerleggen.

Klanten waarderen het moderne ontwerp van deze kooi. Hij is niet alleen goed voor de kleine hamster, maar het is ook nog een kooi die in je interieur past. Een nadeel kan zijn dat de kooi zelf zwaar kan zijn door de glazen onderbak. Dit maakt hem lastiger te verplaatsen en schoon te maken. Ook heeft hij een fors prijskaartje.

Voordelen

✔ Fijne structuur met glazen onderbak en het bovenste metalen deel
✔ Geschikt voor dwerghamsters en goudhamsters

Nadelen

✖ Zware kooi
✖ Fors prijskaartje

Ferplast Hamsterkooi Karat 100

4. Trixie Kraagdierenkooi Hout

De Trixie Knaagdierenkooi Hout is weer een heel ander soort kooi dan de vorige besproken kooien. Dit is namelijk een houten hamsterkooi. Aan de voorkant zit plexiglas waardoor je jouw hamster bezig kan zien. Door de diepe bodem kan je er veel bodembedekking in kwijt. Hier kan je hamster lekker in graven. Het bovenste gedeelte bestaat uit een metalen raster waar je accessoires aan kan ophangen.

Ook deze kooi heeft verschillende platforms. En daarnaast kan je het bovenste gedeelte van de kooi makkelijk open klappen. Zo kan je hem makkelijk schoon maken of de hamster eruit halen wanneer nodig. De kooi heeft een afmeting van 100 cm x 50 cm x 50 cm. Hierdoor past er naast een dwerghamster, ook een goudhamster in.

Klanten geven aan dat de houten kooi mooi in hun interieur past. Echter is hij door het houten ontwerp wel wat zwaar waardoor het verplaatsen en schoonmaken lastiger kan zijn.

Voordelen

✔ Geschikt voor dwerghamsters en goudhamsters
✔ Moderne uitstraling door houten design

Nadeel

✖ Zware kooi

Trixie Kraagdierenkooi Hout

5. SAVIC Hamsterkooi HEAVEN METRO

De SAVIC Hamsterkooi HEAVEN METRO is kooi met een plastic bodem en metalen frame aan de bovenkant. De diepe plastic bodem biedt de mogelijkheid om een dikke laag bodembedekking neer te leggen. Zo kan een hamster lekker graven en tunnels maken. Daarnaast heeft de kooi meerdere niveaus die dienen voor extra speel- en leefruimte.

Ook worden er bij deze kooi meerdere accessoires meegeleverd. Denk hierbij aan een loopradje, speelbuizen, een slaaphuisje, een drinkflesje en meer. Met zijn afmetingen van 80 cm x 80 cm x 50 cm is deze kooi niet geschikt voor een goudhamster.

Klanten benadrukken dat de kooi een ruimte leefruimte biedt. Daarnaast worden er sterke accessoires meegeleverd. Het enige nadeel kan zijn dat de kooi minder makkelijk schoongemaakt kan worden door zijn grootte.

Voordelen

✔ Geleverd met meerdere accessoires
✔ Ruimte leefruimte

Nadeel

✖ Niet geschikt voor een goudhamster

SAVIC Hamsterkooi HEAVEN METRO

Beste goedkope hamsterkooi

Het is best te begrijpen als je wat geschrokken bent van de hoge prijs van de meeste, goede hamsterkooien. Dit komt doordat hamsters toch vaak best veel ruimte nodig hebben, ondanks hun kleine maat. Echter voldoet een kleine hamsterkooi vaak niet aan de minimale afmeting voor hamsters. Zo moet een dwerghamster minimaal een kooi hebben van 70 cm x 40 cm en een goudhamster van 100 cm x 50 cm.

Een goedkope kooi is wat lastig te vinden, maar er zijn zeker goedkopere opties. Wel moet je onthouden dat je hamster niet de dupe moet worden van je budget. Het kan beste zijn dat je wat water bij de wijn moet doen voor een comfortabel verblijf van je hamster. Dit zorgt ook weer voor het goede welzijn van je harige vriendje.

Wat je als eerste kan doen is Marktplaats afstruinen naar hamsterkooien. Vaak staan hier erg veel op en ook nog wel in de buurt. Mensen die recent hun hamstertje hebben verloren en geen nieuwe meer willen, zetten vaak hun kooi inclusief toebehoren en voeding op Marktplaats. Hierdoor krijg je vaak goede deals voor een klein prijsje.

Ook kan je een poging wagen in Facebook groepen van hamsterliefhebbers. Hier worden ook, net zoals op Marktplaats, hamsterkooien aangeboden met toebehoren en voeding. Het kan hierbij wel wat lastiger zijn om te filteren op locatie, maar je als je geluk hebt, komt je echt pareltjes tegen!

Hamster in kooi voor huisje

Soorten hamsterkooien

Er zijn veel verschillende soorten hamsterkooien. Hieronder lichten we de meest populaire opties toe.

Plastic hamsterkooi

Een plastic hamsterkooi is vaak een kleurrijke en betaalbare optie. Deze kooien zijn licht van gewicht en gemakkelijk te verplaatsen. Ze hebben vaak buizen en extra lagen die de hamster stimuleert. Plastic kooien kunnen wel een beperkte ventilatie bieden en lastiger schoon te maken zijn. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende speeltjes in de kooi.

Glazen hamsterkooi

Glazen hamsterkooien lijken vaak op een aquarium en bieden een helder zicht op de hamster. Daarnaast zijn ze ook nog eens modern en passen ze in elk interieur. Ze zijn ideaal voor het maken van een hamster zijn natuurlijke leefomgeving. Het is bij deze kooien belangrijk om goed te letten op de ventilatie. De luchtcirculatie kan namelijk wel eens tegenvallen in dit soort kooien. De glazen kooien vergen wel wat extra onderhoud, maar zijn perfect voor het welzijn van je hamster.

Hamsterkooi met buizen

Hamsterkooien met buizen zijn populair door hun speelse ontwerp. Met buizen kan de neiging van graven worden nagebootst. De kooien bestaan uit een normale leefruimte, zoals die ook bestaat in andere soorten kooien. Deze leefruimte is verbonden met buizen waar hamsters doorheen kunnen kruipen. Dit stimuleert fysieke activiteit en mentale stimulatie. Een nadeel van een hamsterkooi met buizen is dat de buizen soms lastig schoon te maken zijn.

Draadkooien

Draadkooien zijn een veelgebruikte keuze voor hamsters. Dit komt door hun goede ventilatie en eenvoudig onderhoud. Ze bestaan uit een metalen frame met een draadconstructie. Vaak gaat dit gepaard met een plastic bak. De kooien bieden een goede luchtcirculatie en geven een goed zicht op de hamster. Wel kunnen sommige modellen minder bescherming bieden tegen tocht. Ook moet je erop letten dat de horizontale spijlen niet te ver uit elkaar staan. Anders kan een hamster ontsnappen.

Houten hamsterkooi

Houten hamsterkooien zijn een moderne optie. Ze zijn vaak robuuster dan plastic of draadkooien. Vaak hebben ze meerdere niveau's en een ruim ontwerp. Dit biedt ook de mogelijkheid tot hamsterscaping (meer hierover lees je onder het kopje 'Hamsterscaping'. Ook in dit soort kooien kan de ventilatie minder zijn dan in draadkooien. Het hout is ook moeilijker schoon te maken. Als je voor een houten kooi gaat, zorg er dan voor dat hij veilig is, niet toxisch is afgewerkt en regelmatig schoon wordt gemaakt.

Hamster op bruggetje met broccoli

Wat moet er in een hamsterkooi?

Er bestaan veel verschillende soorten accessoires die je apart kan kopen voor je hamster. Veel kooien worden in ieder geleverd met een voederbakje, drinkflesje, slaaphuisje en loopradje. Een voederbakje en drinkflesje zijn vanzelfsprekend, maar waarom een slaaphuisje, loopradje en de andere spulletjes?

Je zou het niet denken, maar een hamster kan in het wild per nacht wel een afstand van 4 tot en met 12 kilometer afleggen. Omdat ze thuis bij jou in een kooi zitten, hebben ze een goede vorm van beweging nodig om zo fit te blijven als dat ze in het wild kunnen doen. Daarom heb je een looprad nodig in je kooi. Voor een goudhamster bestaat er een minimale afmeting van 20 cm en voor een goudhamster 28 cm. Sommige kooien komen met te kleine radjes waardoor je zelf nog eentje moet aanschaffen. Doe je dit niet, dan kan dat het welzijn van je hamster aantasten.

Een hamster slaapt grotendeels overdag en heeft daarom een slaaphuisje nodig die een donkere schuilplaats biedt. Soms maken hamsters hun eigen ondergrondse huisje in de bodembedekking, maar het is altijd goed om een extra huisje te hebben. Daarnaast hebben hamsters ook vaak een apart huisje waar ze hun behoefte doen.

Ook een zandbakje is fijn voor een hamster. Zij wassen zich namelijk niet met water, maar met heel fijn zand. Hiervoor kan je bijvoorbeeld chinchillazand gebruiken. Dit is erg zacht voor hun huid en vacht. Zo vinden hamsters het heerlijk om hierin rond te badderen.

Er bestaan nog veel meer andere accessoires, zoals loopbruggetjes, wilgentakjes, knaagstenen en uitkijktorentjes. Dit zijn vaak opvullingen voor een hamsterkooi en kan je gebruiken voor meer speelmogelijkheid.

Hamsterscaping

Hamsterscaping is het creatief inrichten van een hamsterkooi. Dit doen mensen om een natuurlijke leefomgeving te creëren. Het concept richt zich op het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout, stenen en levende planten. Het biedt veel graafmogelijkheid met verschillende soorten bodembedekkers. Het doel van hamsterscaping is om je hamster te voorzien van een ruimte die fysiek als mentaal stimulerend is. Op deze manier komt hun natuurlijke gedrag als graven, klimmen en verkennen aangemoedigd.

Hamsterscaping

Een grote hamsterkooi is belangrijk

Zoals al eerder benoemd is een grote hamsterkooi belangrijk. De minimale afmetingen voor een dwerghamster zijn 70 cm x 40 cm en voor een goudhamster 100 cm x 50 cm. Maar waarom is dit nou eigenlijk zo groot? Dat gaan we je hieronder uitleggen.

Een goede hamsterkooi is nooit te klein

Een te kleine hamsterkooi is schadelijk voor een hamster. Dit komt omdat de kooi onvoldoende ruimte biedt voor belangrijke activiteiten zoals bewegen, verkennen en slapen. Hamsters zijn actieve dieren die de ruimte nodig hebben om te graven, klimmen en spelen. Dit kan in een kleine kooi beperkt worden. Dit alles kan leiden tot stress, verveling en gezondheidsproblemen. Ook kan een hamster in een kleine kooi niet verschillende zones maken. Zo hebben ze vaak een slaapgedeelte, eetgedeelte en plek om te graven. Dit alles is belangrijk voor hun welzijn.

Hamster eet in kooi

Hoe vaak moet een hamster uit zijn kooi?

Hamsters zijn solitaire dieren dus ze vinden het echt niet erg om eventjes met rust gelaten te worden. Echter wordt het wel aanbevolen om de hamster dagelijks even uit zijn kooi te laten. Deze speeltijd buiten de kooi helpt bij de fysieke en mentale stimulatie van de hamster. Daarnaast geeft het ze de gelegenheid om hun energie kwijt te raken. Dit moet natuurlijk wel gebeuren in een veilige en hamstervriendelijke omgeving. Ze moeten niet kunnen ontsnappen of zichzelf kunnen bezeren. Deze speeltijd geeft ook een goede gelegenheid om een band op te bouwen met je hamster.

Hamster in handen

Samenvatting

In deze blog hebben we je de ins en outs gegeven van hamsterkooien. Als eerste namen we je mee langs onze top 5 beste hamsterkooi. Mocht je graag een van deze aan willen schaffen, kan je op onderstaande linkjes klikken.

 1. Ferplast Hamsterkooi Jerry
 2. Savic Hamsterkooi Plaza 120
 3. Ferplast Hamsterkooi Karat 100
 4. Trixie Knaagdierenkooi Hout
 5. SAVIC Hamsterkooi HEAVEN METRO

Hiernaast hebben we je meegenomen langs de volgende onderwerpen:

 • De beste goedkope hamsterkooi
 • De soorten hamsterkooien
 • Wat moet er in een hamsterkooi?
 • Een grote hamsterkooi is belangrijk
 • Hoe vaak moet een hamster uit zijn kooi?

We hopen je met al deze informatie een stukje verder te hebben geholpen aan jouw zoektocht voor de beste hamsterkooi voor jouw hamster.

Bronnen

Misschien vind je dit ook interessant!

De top 5 beste hamsterkooi

Reacties
Categorieën