beste zelfreinigende kattenbak
Beste kattenproducten
Odile
Beste kattenproducten
02/09/2024
13 min
0

Beste zelfreinigende kattenbak (top 5)

02/09/2024
13 min
0

Word je ook zo gek van de dagelijkse schoonmaak van de kattenbak? Of van nare geurtjes die maar niet willen verdwijnen, hoe vaak je ook schoonmaakt? Dan is het tijd voor een zelfreinigende kattenbak! Deze geweldige uitvinding neemt al het vervelende werk uit handen door automatisch afval te verwijderen. Ook heb je absoluut geen last meer van geurtjes met een zelfreinigende kattenbak. 

Helaas is het wel een behoorlijke investering, dus wat is nou de beste zelfreinigende kattenbak? Wij zochten het voor je uit! In deze blog lees je over de 5 beste zelfreinigende kattenbakken. 

Beste zelfreinigende kattenbakken

Omdat je op zoek bent naar een zelfreinigende kattenbak, hou je er waarschijnlijk van om tijd te besparen. We kunnen ons dus voorstellen dat je geen zin hebt om de hele blog te lezen. Daarom vind je hieronder alvast een samenvatting van de 5 beste zelfreinigende kattenbakken:

 1. Viervoeter zelfreinigende kattenbak - Meest stille automatische kattenbak
 2. CleanCat zelfreinigende kattenbak - Inclusief gratis kattenbakmat
 3. Petlux zelfreinigende kattenbak - Extra grote opvangbak
 4. Velaryon zelfreinigende kattenbak - Het best voor de gezondheid van kleine katten
 5. Omega paw zelfreinigende kattenbak - Budget keuze

beste zelfreinigende kattenbak

1. Viervoeter zelfreinigende kattenbak - Meest stille automatische kattenbak

Deze zelfreinigende kattenbak van Viervoeter ziet er super luxe uit. Wij vinden het de mooiste uit deze lijst. De kattenbak is met een app bedienbaar en binnen 10 minuten gemakkelijk te installeren. Ook deze zelfreinigende kattenbak is weer een behoorlijke investering.. Gelukkig krijg je er wel 1x een vuilniszakrol bij  

De praktische zelfreinigende kattenbak is super gebruiksvriendelijk. Je hebt keuze uit 4 opties: schoonmaken, auto, vuilniszak vervangen en geuren verwijderen. Het is dus super duidelijk wat de opties zijn en je hebt geen last van ingewikkelde instellingen of mogelijkheden. Ook andere gebruikers vinden het een super fijne kattenbak. Hier lees je de reactie van een gebruiker:

Ik ben zeer tevreden met de aankoop van deze kattenbak. Mijn katten maken er blij gebruik van en hij werkt eenvoudig. De bak ziet er stijlvol uit en heeft daarom een mooi plekje gekregen. Ook omdat de geurtjes er niet zijn nu de bak de ontlasting en urine direct afvoert naar de afgesloten zak. Ik ben dus geen tijd meer kwijt aan het dagelijks schoonmaken van de bak. Ik voeg enkel nog de kattenbakvulling bij en verwissel de vuilniszak. Dit levert veel extra tijd op, waardoor het voor mij een echte uitkomst is geworden. Door het gebruiksgemak en de hygiëne voor de katten zou ik deze bak zeker aanraden.

Wat ook fijn is, is dat hij weinig tot geen geluid maakt. Met 35dB zijn ze de stilste automatische kattenbak op de markt. Maar zeker niet de enige, meerdere kattenbakken uit deze lijst produceren namelijk maar 35dB.

Je kunt gebruik maken van de volgende soorten kattenbakvulling: klei kattenbakvulling, plantaardige bakvulling, natuurlijke vezels en minerale grondstoffen. Genoeg keuze dus. Kortom, een super fijne kattenbak die we zeker aanraden!

Eigenschappen

 • Ingebouwde ionische deodisator
 • Stinkt niet
 • Maakt weinig geluid (35dB)
 • Bediening via app mogelijk
 • Inhoud: 65 liter
 • Geschikt voor: kleine katten en grote katten tot 8 kilo
 • Soort kattengrit: klei, plantaardig, natuurlijke vezels, minerale grondstoffen
 • Type reinigingsmechanisme: roterend systeem

Viervoeter automatische kattenbak

2. CleanCat zelfreinigende kattenbak - Inclusief gratis kattenbakmat

Deze automatische zelfreinigende kattenbak van CleanCat ziet er ook weer prachtig uit. Door zijn mooie, luxe uitstraling, gebruiksvriendelijkheid en veiligheid verdient deze kattenbak zeker een plekje in onze top 5. Ook andere gebruikers denken zo over de kattenbak:

Heb deze kattenbak een paar maanden geleden gekocht voor mijn kitten van 13 weken. Meteen aan gewend. Geweldige bak, schoon, hygienisch, geen stank. Per 14 dagen afvalzak verwisselen, af en toe wat grid bijvullen. En eens per 3/4 maanden geheel schoonmaken met sopje. De kattenbak is na autoclean zo schoon dat de kat erin op het grid gaat slapen. Heb geen enkel technisch of ander probleem ondervonden. Naar mijn mening, ondanks hoge aanschafprijs, het geld echt waard. Een aanrader als je deze overweegt, je zult geen spijt hebben, wel een schoon en fris huis.

Je kunt deze perfecte zelfreinigende kattenbak handig bedienen met de app. Hier kan je kiezen tussen verschillende opties. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit de opties: schoonmaak, auto, luchtreiniging, kinderslot, interval en gewichtsweergave. Heel duidelijk en gebruiksvriendelijk allemaal. Let op: deze kattenbak is niet geschikt voor al het kattengrit. Je kunt de volgende soorten kattengrit gebruiken: Bentoniet, Tofu korrels maat S, Stro korrels maat S

Het unieke van deze kattenbak is dat je er een kattenbakmat bijkrijgt. Daarnaast heeft hij ook een nachtmodus, waarbij hij muisstil is in de nacht. Verder heeft hij high-tech functies die detecteren wanneer je kat de kattenbak gebruikt. Zelfs als de kat terugspringt in de kattenbak zal hij automatisch pauzeren.

Kortom; een hele fijne, gebruiksvriendelijke, kwalitatieve, (dure) zelfreinigende kattenbak!

Eigenschappen

 • Ingebouwde ionische deodisator
 • Stinkt niet
 • Extra beveiliging (gaat niet af wanneer de kat weer terug komt)
 • Maakt weinig geluid (35dB)
 • Blijft tot 15 dagen schoon
 • Bediening via app mogelijk
 • Inhoud: 65 liter
 • Geschikt voor: kleine katten en medium katten. Niet voor de allergrootste.
 • Soort kattengrit: Bentoniet, Tofu korrels maat S, Stro korrels maat S
 • Type reinigingsmechanisme: roterend systeem

Clean cat automatische zelfreinigende kattenbak

3. Petlux zelfreinigende kattenbak - Extra grote opvangbak

Deze zelfreinigende kattenbak van Petlux verdient wat ons betreft zeker een plekje in de top 5. Omdat hij nog wel een stukje hoger is qua prijs dan de kattenbakken hierboven krijgt hij geen plek in de top 3. Ook qua eigenschappen is hij eigenlijk hetzelfde als de kattenbakken die wel in de top 3 staan. De prijs kwaliteitverhouding is dus niet top.

Net als de automatische kattenbakken hierboven is hij super stil en gebruiksvriendelijk. Ook kun je hem bedienen via een app en heeft hij een ingebouwde ionisce deodisater. Perfect voor onaangename geuren. Allemaal fijne eigenschappen wat een kattenbak goed maakt. Helaas is hij alleen niet geschikt voor hele grote katten. Ook kun je niet alle soorten kattengrit gebruiken. De soorten die je wel kunt gebruiken zijn: Bentoniet, Tofu korrels maat S, Stro korrels maat S.

Naast dat gebruikers hem wel echt prijzig vinden, zijn de meeste wel positief over de kattenbak:

onze katten moesten eerst een beetje aftasten en gingen er in spelen😱nu doen ze alles er in en wordt de oude kattenbak eigen al niet meer gebruikt, deze zullen we dus ook weg gaan halen! wij zijn er dus super blij mee en onze katten ook🤩

Al met al, een fijne kattenbak maar hij heeft zeker niet de beste prijs kwaliteitverhouding.

Eigenschappen

 • Ingebouwde ionische deodisator
 • Stinkt niet
 • Extra beveiliging (gaat niet af wanneer de kat weer terug komt)
 • Maakt weinig geluid (35dB)
 • Bediening via app mogelijk
 • Geschikt voor: kleine katten tot volwassen katten van 8 KG
 • Soort kattengrit: Bentoniet, Tofu korrels maat S, Stro korrels maat S
 • Type reinigingsmechanisme: roterend systeem

Petlux schone bak

4. Velaryon zelfreinigende kattenbak - Het best voor de gezondheid van kleine katten

Met deze prachtige automatische zelfreinigende kattenbak van Velaryon bespaar je een hoop tijd. Maar wat een geld.. Het is echt behoorlijk veel voor een kattenbak, vinden wij. Wel gul van ze dat je er 10 opvangzakjes bijkrijgt. Dit is een stuk meer vergeleken bij sommige andere kattenbakken uit deze lijst  

Volgens gebruikers is het het geld wel dubbel en dwars waard. Dit zegt een gebruiker over de kattenbak:

Ik vind het zo jammer dat ik nu pas dit product ontdekt heb. Deze zelf reinigende bak heeft me zoveel tijd en (maar vooral) moeite bespaard, waardoor het mijn beste investering is geweest van de afgelopen tijd. Het kost wel wat, maar dan heb je ook echt wat

De kattenbak van Velaryon is super gebruiksvriendelijk. Het installeren is zo gebeurd en duurt maar een paar minuten. Via de app kun je alles bedienen en kun je alle opties installeren naar je eigen wens.

De afvalbak heeft een goede sluiting, waardoor geuren worden opgenomen in de vuilniszak. Daarnaast is hij bijna geluidloos en past hij zeer waarschijnlijk in je interieur. Je kunt niet gebruik maken van alle soorten kattengrit. De volgende soorten worden aangeraden: tofu, mix, bentoniet en mineraal.

Het unieke aan deze kattenbak is dat hij speciaal voor kleinere katten een lagere instapdrempel heeft. Dit maakt het beter voor de ruggenwervel van de kat om in de bak te stappen. De kattenbak is uiteraard ook geschikt voor grotere katten.

Kortom; zeker een aanrader als je op zoek bent naar een goede, duurzame zelfreinigende kattenbak. Het is even een investering maar je krijgt er ook een hele hoop voor terug!

Eigenschappen

 • Automatisch draaisysteem om klontering tegen te gaan
 • Ingebouwde ionische deodisator
 • Weegschaal voor extra veiligheid
 • Stinkt niet
 • Maakt weinig geluid
 • Bediening via app mogelijk
 • Opvangreservoir: voor 14 dagen ontlasting
 • Geschikt voor: grote katten en kleine katten
 • Soort kattengrit: tofu, mix, bentoniet en mineraal
 • Type reinigingsmechanisme: roterend systeem

Velaryon automatische zelfreinigende kattenbak

5. Omega paw zelfreinigende kattenbak - Budget keuze

Deze semi zelfreinigende kattenbak van Omega paw is verkrijgbaar in 3 verschillende kleuren. Hoe werkt deze kattenbak? Door hem op zijn rechterkant en weer terug te rollen haal je de uitwerpselen en urine klonten uit het schone grit. Deze komen dan terecht in de opvanglade.

Hij is dus niet helemaal automatisch. Dit is ook zeker aan de prijs te zien. Hij is echt een heel stuk lager in prijs dan de helemaal automatische kattenbakken. Ben je op zoek naar een betaalbare kattenbak die het schoonmaken van de kattenbak een stuk makkelijker maakt? Dan is dit zeker een goede optie! Ben je toe aan meer luxe en wil je alles uit handen geven, kies dan voor een van de andere kattenbakken uit deze lijst.

Eigenschappen

 • Gebruiksvriendelijk
 • Soort kattengrit: klontvormende kattenbakvulling
 • Geschikt voor: kleine katten en grote katten
 • Type reinigingsmechanisme: semi-automatisch

omega paw zelfreinigende kattenbak

Voor- en nadelen van een zelfreinigende kattenbak

Het is zeker geen goedkoop grapje om een zelfreinigende kattenbak aan te schaffen. Daarom is het belangrijk om je goed in te lezen in wat precies de voor- en nadelen zijn. Dit zijn de belangrijkste:

Voordelen

 • Minder handmatige schoonmaak (gemak): door het automatische reinigingssysteem hoef je minder schoon te maken. Bij een normale kattenbak moet je elke dag handmatig scheppen. Ook een stuk minder last van vieze geurtjes!
 • Handig voor meerder katten: doordat de kattenbak na elke beurt wordt schoongemaakt, zijn ze te gebruiken voor meerdere katten. Bij normale kattenbakken wordt geadviseerd om er minimaal 1 per kat in huis te hebben.
 • Hygiëne: een automatische kattenbak is een stuk hygiënischer dan een gewone kattenbak. Je hebt minder last van ongewenste geuren.
 • Minder verspilling: efficiënte scheiding van afval en schoon grit betekent dat je minder grit verspilt.
 • Grootte van de kattenbak: de meeste zelfreinigende kattenbakken zijn groter dan gewone kattenbakken. Dit betekent dat je kat lekker veel ruimte heeft.

Nadelen

 • Prijzig: de aanschaf kosten van een zelfreinigende kattenbak liggen een stuk hoger dan een gewone kattenbak. Ook kunnen er extra uitgaven zijn voor speciale vullingen als dit nodig is.
 • Afschrikkend: het geluid van het reinigingsmechanisme kunnen sommige katten bang maken. Sterker nog, als een kat eenmaal bang is kan het lastig zijn om hem er ooit nog op te krijgen. Dat zou toch behoorlijk zonde zijn van je geld ;)
 • Ze kunnen kapot gaan: omdat het een elektronisch apparaat is, kan hij kapot gaan. Omdat een zelfreinigende kattenbak best wel prijzig kan zijn, wil je hem dan natuurlijk laten maken. Ook dit brengt weer extra kosten met zich mee.

Automatische zelfreinigende kattenbak

Waar let je op bij het kopen van een zelfreinigende kattenbak?

Bij het kopen van een zelfreinigende kattenbak, kun je op een aantal punten letten. Dit zijn de belangrijkste:

Grootte

Let altijd op de grootte van de kattenbak. Is hij groot genoeg voor jouw kat? Het is belangrijk dat de kat zich makkelijk om kan draaien zonder zich ergens tegenaan te stoten. Vaak zijn zelfreinigende kattenbakken groter dan traditionele kattenbakken.

Type reinigingsmechanisme

Er zijn verschillende soorten zelfreinigende kattenbakken. Denk hierbij aan harksystemen, roterende systemen of spoelende systemen. Kies voor het systeem waarvan je denkt dat het bij jouw kat past. Ga bijvoorbeeld voor een wat stiller roterend systeem als je een kat hebt die gevoelig is voor geluiden.

Is er een bepaald soort kattengrit nodig?

Voor sommige zelfreinigende kattenbakken heb je bepaald kattengrit nodig. Het zou kunnen dat je het vervelend vind als je maar één of een paar soorten kattenbakvulling kunt gebruiken. Kijk daarom altijd welke soorten je bij de kattenbak kunt gebruiken.

Geluidsniveau

Heb je een kat die gevoelig is voor geluiden? Let er dan op dat het geluidsniveau van het schoonmaakmechanisme laag is. Het zou vervelend zijn als je kat ervan schrikt en hij er nooit meer op durft. Vooral zonde van je geld ook. Als je kat gevoelig is voor geluiden, denk dan sowieso even twee keer na voordat je zo'n kattenbak aanschaft. Of leen er eerst een keer eentje om te kijken of je kat er wel ingaat.

Veiligheid

Let op de veiligheid van de kattenbak. En hier bedoel ik vooral mee; stopt de kattenbak met schoonmaken als de kat weer naar binnenkomt?

Onderhoud en schoonmaak

Hoewel het een 'zelfreinigende' kattenbak is, betekent dit niet dat je hem nooit schoon hoeft te maken. Gaat het legen van het afvalcompartiment bijvoorbeeld makkelijk?

Zelfreinigende kattenbak

Tips bij het gebruiken van een zelfreinigende kattenbak

 • Lees de handleiding: lees de handleiding altijd zorgvuldig door voordat je de kattenbak gaat gebruiken. Alle modellen werken weer anders.
 • Plaatsing van de kattenbak: kies een plaats in het huis waar de kat zich op zijn gemak voelt. Vermijd drukke of lawaaierige plekken die je kat kunnen afschrikken.
 • Laat je kat geleidelijk wennen: wacht nog even met het inschakelen van de zelfreinigende functie. Laat je kat eerst wennen aan de nieuwe bak. Na een paar dagen kun je de automatische functie activeren. Verwacht ook zeker niet dat de kat er gelijk op gaat. Sommige katten kunnen terughoudend zijn.
 • Reinig en onderhoud de kattenbak regelmatig: ondanks de zelfreinigende functie, is het toch belangrijk om de kattenbak regelmatig op klonten te controleren. Ook is het belangrijk dat je de kattenbak zelf eens in de 2 weken ongeveer schoonmaakt. En vergeet natuurlijk het afvalzakje niet te legen.
 • Gooi de oude kattenbak nog niet weg: zoals ik al zei, kunnen katten terughoudend zijn bij een nieuwe kattenbak. Houd daarom altijd de oude kattenbak nog even beschikbaar. Dit is handig voor het geval je kat de zelfreinigende kattenbak in eerste instantie niet accepteert.

diverse zelfreinigende kattenbakken

Welke varianten zelfreinigende kattenbakken zijn er?

Er zijn twee varianten zelfreinigende kattenbakken:

Automatische kattenbak

Bij automatische kattenbakken is het reinigingsproces volledig geautomatiseerd. Zodra de kat de bak gebruikt heeft, detecteert een sensor dit. Hierna begint het reinigingsmechanisme te werken. Dit kan op verschillende manieren:

 • Harksysteem: dit systeem gebruikt een elektrische hark die door het grit beweegt. Hierdoor worden klonten verzameld en in een afgesloten compartiment gedeponeert.
 • Roterend systeem: bij dit systeem draait of kantelt de bak om het afval van het schone grit te scheiden. Het afval wordt dan in een aparte compartiment opgevangen.
 • Spoelsysteem: bij dit systeem is de kattenbak aangesloten op de waterleiding en het riool. Het afval spoelt dan weg, net als bij een toilet.

Semi-automatische kattenbak

Semi-automatische kattenbakken zijn niet zo luxe als zelfreinigende kattenbakken, maar zijn wel luxer dan normale kattenbakken. Ze zijn vaak goedkoper en eenvoudiger dan volledig automatische varianten.

 • Kantel- of rolbakken: bij deze semi-automatische variant kantel je de hele bak of draai je aan een hendel. Hierdoor kun je het afval scheiden, die vervolgens in de afvalbak valt. Je moet dit proces handmatig activeren.
 • Schuifsysteem: sommige semi-automatische kattenbakken gebruiken een schuifmechanisme om het afval te scheiden van het schone grit. Dit gebeurt vaak door een schuif te bewegen dat het afval verzameld en scheidt.

beste automatische kattenbak

Veelgestelde vragen over zelfreinigende kattenbakken

We kunnen ons voorstellen dat je nog een aantal vragen hebt voordat je een zelfreinigende kattenbak gaat aanschaffen. Dit zijn de meest gestelde vragen:

Hoe werkt een zelfreinigende kattenbak?

Een zelfreinigende kattenbak werkt met een slim systeem dat de kattenbak schoonmaakt nadat je kat hem heeft gebruikt. In veel gevallen zitten er slimme sensoren in die merkt wanneer de kat klaar is. Wel zo fijn dat hij niet begint met schoonmaken als je kat er nog op zit. Daarna start het schoonmaakproces. Dit betekent dat de vieze kattenbakvulling apart wordt opgeborgen en de bak zelf netjes en fris wordt gemaakt. Nooit meer nare geurtjes en altijd een schone kattenbak!

elektrische zelfreinigende kattenbak

Hoe vaak moet ik een zelfreinigende kattenbak zelf verschonen?

Een zelfreinigende kattenbak neemt veel van het schoonmaakwerk over. Toch moet je hem ook zelf handmatig schoonmaken. Het is belangrijk om het afvalbakje te legen en de kattenbakvulling aan te vullen. Ook dien je soms de hele kattenbak schoonmaken om geurtjes en bacteriën te voorkomen.

Mogen kittens op een zelfreinigende kattenbak?

In principe is het niet handig om kittens op een zelfreinigende kattenbak te zetten. Ten eerste kun je het ze beter leren op een open kattenbak. Hierdoor worden ze het snelst zindelijk. Ten tweede zou het kunnen zijn dat sommige kittens te licht zijn om op een zelfreinigende kattenbak te gaan. Ze zijn dan te licht om de sensoren te activeren die het reinigingsproces starten. Kijk altijd vanaf welke leeftijd een specifieke zelfreinigende kattenbak geschikt is. Sommige zijn vanaf 6 maanden geschikt, andere bijvoorbeeld vanaf 4.

Welk kattengrit is het beste voor een automatische kattenbak?

Voor zelfreinigende kattenbakken wordt meestal klontvormend kattengrit aanbevolen. Dit kan makkelijk door het reinigingsmechanisme van de bak worden afgevoerd. Voor sommige modellen heb je fijner of premium klontvormend grit nodig. Kijk dus altijd van te voren welk soort kattengrit wordt aanbevolen voor de automatische kattenbak.

Samenvatting beste zelfreinigende kattenbakken

Heb je een keuze gemaakt? Of wil je onze top 5 nog een keer zien?

 1. Viervoeter zelfreinigende kattenbak - Meest stille automatische kattenbak
 2. CleanCat zelfreinigende kattenbak - Inclusief gratis kattenbakmat
 3. Petlux zelfreinigende kattenbak - Extra grote opvangbak
 4. Velaryon zelfreinigende kattenbak - Het best voor de gezondheid van kleine katten
 5. Omega paw zelfreinigende kattenbak - Budget keuze

Misschien vind je dit ook interessant

Naast deze lijst met de beste zelfreinigende kattenbakken, hebben we nog veel meer handige lijstjes voor je kat online staan.

Reacties
Categorieën