Op zoek naar de beste kattenbak voor jouw liefste vriendje? Dan zit je hier goed! De perfecte kattenbak past mooi in je interieur, maar houdt ook zeker rekening met de voorkeuren van je kat.
In deze blog vertellen we je niet alleen wat de 5 beste kattenbakken zijn. Ook gaan we het hebben over welke type kattenbakken er zijn en geven we tips over hoe je kattenbak geurtjes verwijderd. Daarnaast vertellen we je waarom de kat zijn behoefte niet in de bak doet.
Deze blog wordt regelmatig bijgewerkt om je te voorzien van de meest actuele informatie over de beste kattenbakken van dit moment.
Beste kattenbak
Geen tijd (of zin) om de hele blog te lezen? Geen probleem! Hieronder vind je een lijstje met de 5 beste kattenbakken.
- PeeWee EcoGranda XXL kattenbak - Open kattenbak
- Revo-loo One - Zelfreinigende kattenbak
- Moderna Lift To Sift - Open kattenbak
- Savic kattentoilet Leo Happy Planet - Gesloten kattenbak
- Trixie - Be Eco Kattenbak - Beste prijs kwaliteitsverhouding
- Savic Nestor Jumbo Kattenbak - Gesloten kattenbak
1. PeeWee kattenbak EcoGranda XXL - Open kattenbak
Deze PeeWee kattenbak wordt geleverd met een koolstoffilter, een kattenbakschep en 3 kg kattenbakkorrels. Ideaal als starterspakket dus!
De Peewee kattenbak is een milieuvriendelijke keuze. Hij is gemaakt van 100% hernieuwbare, biologisch afbreekbare grondstoffen. De kattenbak is geschikt voor grote katten (zoals de Noorse Boskat). Hij heeft een bepaald kattenbaksysteem. Wanneer de kat plast, gaat 90% door een rooster naar de onderbak. De rest wordt opgenomen door de korrels die veranderen in zaagsel. Dit vuile zaagsel valt dan door het rooster in de onderbak. Deze onderbak gooi je ongeveer 1 keer per week leeg.
Nadeel is dat je speciale kattenbakkorrels van PeeWee nodig hebt. Deze unieke houtkorrels zijn volledig geurloos, produceren geen stof en absorberen vocht en geurtjes.
2. Revo-loo One - Zelfreinigende kattenbak
Op zoek naar een zelfreinigende kattenbak? Dan is de Revo-loo One kattenbak een hele goede optie. Deze kattenbak reinigt zichzelf, en verschoon je maar eens in de twee weken.
Het handige van deze kattenbak is dat hij op afstand bestuurbaar is. Via de app kan je kiezen wanneer er wordt schoongemaakt. Je kiest uit verschillende modi:
- Auto mode: na elke sessie wordt de kattenbak verschoont
- Time mode: je stelt in wanneer de kattenbak wordt verschoont
- Smart mode: helpt met het begraven van ontlasting en maakt de kattenbak 15 minuten later schoon
- Manual mode: je geeft handmatig aan wanneer de schoonmaak begint
Om te voorkomen dat je kat niet in het schoonmaakprogramma terecht komt, zit er een weegfunctie in de kattenbak. Zo weet de kattenbak precies wanneer je kat erop zit, en dat hij niet moet gaan schoonmaken. Dit voorkomt ook dat de kat schrikt van het mechanisme geluid.
Als je het aan ons vraagt, is deze kattenbak echt super luxe. Dat is ook wel aan de prijs te zien. Hij is namelijk zeker niet goedkoop voor een kattenbak. Maar je krijgt er wel een hele hoop voor terug! Ook zit er 24 maanden garantie op de Revo-loo One
Nieuwsgierig geworden? Lees dan eens onze blog over de beste automatische kattenbakken.
3. Moderna Lift To Sift - Open kattenbak
Deze fijne open kattenbak heeft een dubbele bodem waardoor je de uitwerpselen van jouw kat scheiden van de vulling. Hierdoor kun je de kattenbakvulling hergebruiken. En wist je dat een dichte kattenbak veel fijner is voor de kat?
De Moderna Lift to Swift heeft afmetingen van 57 x 43 x 27 cm. Dit is ruim genoeg voor grotere katten om comfortabel te bewegen. Deze simpele kattenbak is super gebruiksvriendelijk en ook nog eens zuinig in gebruik. Wij raden hem zeker aan!
4. Savic kattentoilet Leo Happy Planet - Gesloten kattenbak
Deze kattenbak van Savic verdient volgens ons zeker een plekje in deze top 5 beste kattenbakken. De kattenbak is heerlijk groot, geschikt voor grotere of meerdere katten. De kattenbak ziet er prima uit en is supermakkelijk in gebruik. Ook gaat hij lekker lang mee.
Het schoonmaken van de kattenbak is zo gedaan: hij heeft een doorzichtige deur en een filter die je kunt vervangen om vieze luchtjes tegen te gaan. Ook heeft hij een handvat waardoor je hem makkelijk verplaatst. De Happy Planet is gemaakt van gerecycled materiaal, dus je bent ook nog eens goed bezig voor de natuur.
Al met al, een prima optie als je op zoek bent naar een duurzame, kwalitatieve kattenbak!
5. Trixie - Be Eco Kattenbak - Beste prijs kwaliteitsverhouding
Ben je op zoek naar een kattenbak met een top prijskwaliteitsverhouding? Dan is dit zeker een goede optie! Deze kattenbak van Trixie is super duurzaam. Hij is gemaakt van gerecycled kunststof en daardoor eco-friendly.
Het is een gesloten kattenbak. Hierdoor vermijd je nare geurtjes en biedt je de kat privacy. De kattenbak is makkelijk schoon te maken door de Easy-Click sluitingen. De kattenbak is geschikt voor kittens en volwassen katten.
De reviews zijn over het algemeen positief. Het enige nadeel is dat de kattenbak niet heel duurzaam is. Gaat je kat op een gegeven moment naar buiten? Dan is dit een prima kattenbak om te nemen. Maar blijft je kat altijd binnen en heb je daardoor langere tijd een kattenbak nodig? Dan is een andere kattenbak wellicht beter voor jou.
6. Savic Nestor Jumbo Kattenbak - Gesloten kattenbak
Deze Savic Nestor Jumbo kattenbak is heel degelijk met een prima prijs kwaliteitsverhouding. Het unieke aan deze kattenbak is dat je niet de hele bovenkap los hoeft te maken om de kattenbak te verschonen. Je kunt het deurtje en het binnenste gedeelte makkelijk loskoppelen of omhoog duwen. Dit zorgt ervoor dat hij gemakkelijker schoon te maken is.
De kattenbak is voorzien van een koolfilter in de deksel. Dit gaat vieze geurtjes goed tegen, maar je moet deze wel regelmatig vervangen. De kattenbak is geschikt voor kleinere katten en grotere katten. De maat van de kattenbak is 66,5 x 48,5 x 46,5 cm.
Wat is een goede kattenbak?
Wat een goede kattenbak is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Maar natuurlijk ook van de voorkeuren van je kat. Wat ons betreft beschikt een goede kattenbak in ieder geval aan de volgende criteria:
- Genoeg ruimte voor de kat om in te staan en draaien (de algemene regel is dat de bak minstens anderhalf keer zo lang moet zijn als de kat)
- Hij is makkelijk schoon te maken (kunststof materiaal)
Verder zijn er nog een punten die ook belangrijk kunnen zijn bij een goede kattenbak. Maar dit hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kattenbak met filter, zelfreinigende kattenbak, type kattenbak etc.
Welke type kattenbakken zijn er allemaal?
Er zijn een aantal verschillende soorten kattenbakken. Dit zijn de bekendste:
- Open kattenbakken: dit type kattenbak heeft geen deksel. Toegankelijk voor de kat, maar minder fijn voor geurtjes. Wel makkelijk schoon te maken.
- Gesloten kattenbakken: dit type kattenbak heeft een deksel. Het biedt de kat veel privacy. Ook beschermt het tegen nare geurtjes en ziet er een stuk beter uit dan een open kattenbak in je huis. Wel is een gesloten kattenbak wat moeilijker schoon te maken omdat je de deksel er eerst af moet halen.
- Zelfreinigende kattenbakken: dit type kattenbak maakt gebruik van een mechanisch of elektronisch systeem. Hiermee wordt er automatisch afval verwijdert om de kattenbak schoon te houden. Automatische kattenbakken worden steeds populairder in Nederland. Nadeel? Ze kosten meer geld en katten zijn er soms bang voor. Kies je voor een automatische kattenbak? Dan is het handig om dit gelijk vanaf het begin te doen. Je kunt hem natuurlijk ook terugsturen mocht je kat er niet op gaan.
Welke type kattenbak je kiest is afhankelijk van wat jij en de kat fijn vinden. Zeker als je een binnen kat hebt is het handig om voor een zelfreinigende kattenbak te kiezen. Maar heb je een buiten kat? Dan is een open kattenbak of overdekte kattenbak ook een goede optie.
Waar let je op bij het kopen van een kattenbak?
Als je een binnenkat hebt, wil je natuurlijk dat de kattenbak er een beetje leuk uitziet. Je gebruikt hem immers best lang. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je kat de kattenbak ook fijn vindt. Het is alleen soms moeilijk te raden wat jouw kat fijn vindt aan een kattenbak. Het blijft een beetje gokken. Mijn ervaring is dat het in ieder geval belangrijk is dat de kattenbak groot genoeg is.
Het is ook belangrijk om een kattenbak te kiezen die je makkelijk schoon kunt maken. Niemand vindt het leuk om de kattenbak schoon tem aken. Dus als het lastig gaat, wordt het een nog vervelender klusje.
Denk ook na of je een open of dichte kattenbak wil. Dichte bakken geven je kat meer privacy en houden vieze luchtjes en grit beter binnen. Maar sommige katten vinden open bakken weer fijner, omdat ze er bijvoorbeeld makkelijker in en uit kunnen. Een kitten leert vaak wel makkelijk en snel om er in en uit te komen.
Hoe groot moet een kattenbak zijn?
Het is zeker belangrijk dat je let op de grootte van de kattenbak bij het aanschaffen. Een te kleine kattenbak kan ervoor zorgen dat de kat er niet in gaat of ernaast plast. En dit wil je natuurlijk niet hebben! Let er daarom op dat de kat kan staan en zich makkelijk kan bewegen/draaien in de kattenbak. Koop je een kattenbak als je een kitten hebt? Vergeet dan niet om hem op de groei te kopen!
Hoe vaak moet ik de kattenbak verschonen?
Het is belangrijk om dagelijks urine klonten en ontlasting weg te halen. Naast dit is het aanbevolen om ongeveer 1 keer in de week de kattenbakvulling te wisselen en de bak zelf schoon te maken.
Merk je dat de kat het niet meer fijn vindt om zijn behoefte in de kattenbak te doen? Maak hem dan eens wat vaker schoon. Dit kan wellicht helpen. Mijn eigen kat ging er namelijk na 3 dagen al niet meer op. Dan vond ze mijn bed of planten ineens fijner ;) Maar toen ik vaker de kattenbak ging verschonen, ging ze wel weer netjes op de kattenbak.
Hoe verschoon je een kattenbak?
Vervang ongeveer eens per week de kattenbakvulling, afhankelijk van het type. Leeg de kattenbak en gooi de oude kattenbakvulling weg. Spoel deze niet door het toilet, tenzij aangegeven staat dat dit kan. Maak de kattenbak schoon met warm water en een milde zeep. Je kan ook een specifieke reiniger voor huisdieren gebruiken. Vermijd het gebruik van sterk schoonmaakmiddel zoals bleek. Droog de bak na het schoonmaken af. Vul de kattenbak met vers kattenbakvulling tot ongeveer 5-7 centimeter.
Waarom doet mijn kat zijn behoefte niet in de kattenbak?
Doet jouw kat zijn behoefte niet in de kattenbak? Dit kan door verschillende dingen komen. Een aantal redenen kunnen zijn:
- Medische problemen
- Schoonheid
- Type en plaats
- Soort kattenbakvulling
- Moeite met de toegang
- Stress of angst
Gaat je kat niet op de kattenbak? Probeer hem dan in eerste instantie vaker schoon te maken, een andere kattenbakvulling erin te doen of hem te veranderen van plaats. Werkt dit niet? Dan kun je verder onderzoeken wat het probleem is. Het is geen slecht idee om langs de dierenarts te gaan, omdat het soms ook een medische oorzaak kan hebben.
Hoe verwijder ik kattenbakgeurtjes?
Heb je last van een stinkende kattenbak? Dan kun je een aantal dingen doen om dit te verminderen:
- Maak de kattenbak regelmatig schoon.
- Gebruik kwalitatief kattengrit (vooral bij kattengrind van goedkopere merken gaat het snel stinken).
- Gebruik natuurlijke geurbestrijders zoals zuiveringszout. Strooi een laagje op de bodem van de kattenbak voordat je nieuw grit erin gooit.
- Probeer kattenbakverfrisser. Deze zijn speciaal ontworpen voor kattenbakken en zijn niet schadelijk voor de kat. Let er wel op dat je kat dit misschien niet lekker vindt. Katten zijn ontzettend gevoelig voor sterke geuren en hebben net als wij, ook persoonlijke voorkeuren. Probeer het dus uit en gebruik het alleen als je kat daarna nog op de kattenbak gaat
- Pas de voeding van de kat aan. Dit kan invloed hebben op de geur.
Hoe vaak gaat een kat naar de kattenbak?
Hoe vaak een kat naar de kattenbak gaat, hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan leeftijd, dieet en gezondheid. Ook hangt er natuurlijk vanaf of je kat naar buiten gaat. Misschien gaat hij dan wel nooit meer op de kattenbak, of heb je er geen meer.
Een volwassenkat gaat gemiddeld 3 tot 5 keer per dag. Kittens kunnen de kattenbak vaker gebruiken, gemiddeld ongeveer 6 keer. Dit komt omdat kittens een snellere stofwisseling en kleinere blaas hebben. Ook ouder katten kunnen vaker naar de kattenbak gaan.
Wanneer gaan kittens op de kattenbak?
Als kittens ongeveer 4 weken zijn beginnen ze met het gebruiken van de kattenbak. Rond deze leeftijd ontwikkelen ze meer zelfstandigheid en kunnen ze leren hoe ze de kattenbak moeten gebruiken. Hier zijn een paar tips hoe je kittens leert om de kattenbak te gebruiken:
- Zet de kattenbak al neer als de kittens beginnen rond te kruipen.
- Kies een kattenbak met lage zijkanten. Hierdoor kunnen de kittens er makkelijk in en uit klimmen.
- Plaats de kattenbak op een rustige plek.
- Zet de kittens na het eten in de kattenbak. Dit helpt ze te begrijpen wat de bedoeling is.
- Kies voor niet klonterend en stofvrij kattengrit voor kittens.
- Houd de kattenbak goed schoon.
Vaak gaat het verder redelijk vanzelf. Een kitten kijkt goed naar de moeder en doet dit gedrag na. Als de moeder de kattenbak zelf gebruikt, zullen de kittens dit gedrag waarschijnlijk snel oppikken.
Waar moet ik de kattenbak plaatsen?
Zorg ervoor dat je de kattenbak op een rustige en toegankelijke plek plaatst. Vermijd drukke, lawaaierige gebieden. Plaats de kattenbak ook niet te dicht bij waar je kat eet.
Kunnen katten allergisch zijn voor bepaalde soorten kattenbakvulling?
Katten kunnen zeker allergisch zijn voor bepaalde soorten kattenbakvulling. Dit zijn de meest voorkomende symptomen:
- Geirriteerde huid
- Vuile ogen
- Niezen
- Hoesten
- Overmatig likken
- Bijten op de pootjes
- Opgezette pootjes
- Diarree
Als dit het geval is, kies dan voor een hypoallergene kattenbakvulling.
Conclusie beste kattenbak
Ben je er al uit welke kattenbak je wilt? Of wil je onze top 5 nog een keer zien?
- PeeWee EcoGranda XXL kattenbak - Open kattenbak
- Revo-loo One - Zelfreinigende kattenbak
- Moderna Lift To Sift - Open kattenbak
- Savic kattentoilet Leo Happy Planet - Gesloten kattenbak
- Trixie - Be Eco Kattenbak - Beste prijs kwaliteitsverhouding
- Savic Nestor Jumbo Kattenbak - Gesloten kattenbak
Misschien vind je dit ook interessant
Naast deze lijst met de beste kattenbak hebben we nog veel meer handige lijstjes online staan.